Zelfstandige paprikaplukker in loondienst?

Karel heeft een uitzendbureau in de agrarische sector. Vanwege de crisis gaat hij zelf een aantal jaren  bijna fulltime aan het werk bij een paprikakwekerij. Bij een tweede kwekerij werkt hij in vier jaar slecht 38 uur. Hij plukt, sorteert en snijdt paprika’s tegen een vast bedrag per uur. Dat doet hij persoonlijk op vaste tijden, 40 uur per week. De invulling van zijn werk kan Karel niet zelf plannen. Hij heeft wel, voor het uitzendbureau, geïnvesteerd in een busje en gereedschap. Reclame maakt hij niet. Een actuele vraag: werkt Karel bij de kwekerij als fiscaal ondernemer of is hij in loondienst?

Volgens de rechter is sprake van loon uit dienstbetrekking. Er is persoonlijke arbeid, er is loon en er is een gezagsverhouding met de kweker. De investeringen zijn gedaan in een periode van het uitzendbureau. De positie van Karel verschilt niet wezenlijk van die van werknemers van de paprikakweker. Het maakt niet uit dat Karel ook een uitzendbureau heeft waarmee hij in eerdere en latere jaren winst uit onderneming behaalt.

Let op: Dat Karel in de eerste drie jaren als paprikaplukker steeds een VAR-WUO heeft ontvangen, is volgens de rechter ook niet van belang.


Bron: Fiscount feed

Nassaulaan 1
7811 GK Emmen
T  0591-644 952 / M  06-55 11 65 52
E  info@administratiekantooremmen.nl