Watervrije werkruimte aan huis

Een man-vrouwfirma houdt kantoor in de eigen woning. Vanuit het kantoor worden de werkzaamheden verricht en wordt het inkomen van de onderneming verworven. Het kantoor beschikt over een toilet met wasbak en kraantje, en een aftapkraantje van de waterleiding. Er is geen eigen ingang, maar wel een eigen bel bij de voordeur. Maar er is geen keukenblokje, watervoorziening of waterafvoer. De kosten van de werkruimte worden in de aangifte inkomstenbelasting ten laste van de winst gebracht. De Belastingdienst accepteert de zakelijke huisvestingskosten niet omdat geen sprake zou zijn van een zelfstandig gedeelte van de woning. Wat besliste de rechter in hoger beroep?

Volgens de rechter is in dit geval inderdaad geen sprake van een naar verkeersopvatting zelfstandig gedeelte van een woning. Wel in aftrek komen de energielasten van de computerapparatuur, telefoons en printers in het kantoor die ondernemingsvermogen vormen.

Tip: het kan interessant zijn uw kantoorruimte aan huis administratief af te splitsen en op de balans van de onderneming te zetten. Deze maakt dan geen deel uit van de eigen woning. Ook zonder watervoorziening kunt u dan de kosten aftrekken. Nadeel is dat de waardestijging die bij verkoop aan het kantoor is toe te rekenen belast wordt.


Bron: Fiscount feed

Nassaulaan 1
7811 GK Emmen
T  0591-644 952 / M  06-55 11 65 52
E  info@administratiekantooremmen.nl